Среда, 24.04.2024, 19:11

 
Меню сайту

Партнер сайту

Статистика
Анализ веб сайтов
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2010 » Ноябрь » 25 » Ще один огляд першості
09:53
Ще один огляд першості
У нинішній першості право підвищитися у класі оскаржує незвично велика група команд. При якісному фінансуванні та грамотної тренерській роботі на два пропуску можуть претендувати близько восьми клубів, причому явного фаворита складно виділити. Осібно поки що стоїть «Олександрія» ...
...але по ходу першої частини сезону на вершину турнірної таблиці вилазили п'ятеро. А це говорить багато про що...
«ОЛЕКСАНДРІЯ». Команда Володимира Шарана найдовше перебувала на першому рядку - в цілому 13 турів. Левову частку очок олександрійці набрали на своєму полі, де лише одного разу їм не вдалося виграти. При цьому лідер не може похвалитися наявністю яскраво вираженого бомбардира - м'ячі забивають всі потроху, від захисників до форвардів. Зате такий підхід дозволяє зберігати непередбачуваність і при цьому утримувати пальму першості за кількістю голів. А ще «Олександрія» - одна з найбільш коректних команд першої ліги (37 попереджень і ні одного видалення).

«ЛЬВІВ». Влітку ряди галичан поповнила велика група футболістів на чолі з новим наставником - Олександром Рябоконем. Причому саме новобранці стали головними голеадора - Старенький, Крамар. Львів'яни могли б розраховувати й на більше, але поступилися в декількох ключових поєдинках, причому самим прикрим слід вважати домашню поразку від «Олександрії» - 0:3 у 15-му турі. Тим не менше після 18-го ігрового дня команда очолила турнірну таблицю. Щоправда, лише на один тиждень - тут же послідувала невдача в Білій Церкві. Ця осічка відкинула «Львів» на другу сходинку в таблиці (другі галичани і за показниками виїзних зустрічей).

«ЗАКАРПАТТЯ». Наскільки успішно ужгородці виступали на своєму полі (другий результат після «Олександрії»), настільки ж бляклими виявилися їхні показники в гостях - всього 13 очок з 30-ти можливих. Команда Ігоря Гамули, багато в чому зберегла склад, який грав у Прем'єр-лізі, невдало стартувала, потім на некото-рої час села на хвіст лідеру, але після цього знову посипалась. Зате на фініші «Закарпаття» видало восьмиматчеву серію без поразок (п'ять перемог, три нічиї), відібравши очки у «Олександрії», «Чорноморця», «Буковини» та «Ниви».

«ЧОРНОМОРЕЦЬ». До 10-го туру одесити, за збігом обставин вибули з Прем'єр-ліги, знаходилися лише на 10-му місці в турнірній таблиці. Вже тоді подейкували про зміну головного тренера, однак Ігорю Наконечному надали можливість виправитися, і він дійсно кардинально поліпшив становище, видавши в останніх зустрічах рекордну для нинішнього сезону 10-матчеву безпрограшну серію. Щоправда, це не врятувало тренера, адже незабаром після закінчення першої частини першості новим керманичем «Чорноморця» (кращої виїзної команди першої ліги!) Був призначений Роман Григорчук.

«СТАЛЬ». Алчевці восени запам'яталися не стільки виступом у першій лізі, скільки вдалою грою в Кубку України, де «Сталь» зупинилася лише на стадії чвертьфіналу, поступившись київським «Динамо» з рахунком 2:3. А ще підопічні Анатолія Волобуєва через засоби масової інформації неодноразово і наполегливо вимагали від керівництва клубу оплати своєї праці. Справа доходила до банального шантажу, але, мабуть, футболісти і тренери не бачили іншого виходу з ситуації, що склалася. І тепер можна тільки гадати, на якому місці алчевці пішли б на перерву, адже до 12-го ігрового дня «Сталь» входила до трійки лідерів (протягом трьох турів і зовсім очолювала пелетон), а після оприлюднення фінансових проблем каменем звалилася вниз і тільки в заключних турах трохи виправила становище.

«Кримтеплиця». Виступ молодежненцев в першій частині нинішньої першості нагадувало синусоїду. Після 4-го туру - 9-е місце, після 7-го - 2-е, після 11-го - знову 9-е, до 17-го підопічні Олександра Севідова знаходилися ще на третьому рядку, а потім стали повільно сповзати вниз. З одного боку, кримчани пішли на перерву з діючою безпрограшною серією з дев'яти поєдинків, але з іншого - в останніх чотирьох матчах «Кримтеплиця» чотири рази розійшлася з суперниками миром. Для повноти картини нерівного виступу колективу додамо, що в його активі - рекордна для цього сезону переможна серія (п'ять зустрічей).

«НИВА». Подоляни, в останній момент вскочили на підніжку поїзда (додаткове місце у першій лізі з'явилося після того, як «Десна» не пройшла ліцензування, і вінницька команда в стиковому матчі на нейтральному полі обіграла «Кремінь»), стали справжнім відкриттям сезону. Молодий колектив, очолюваний Олегом Федорчуком, прогресував буквально на очах. В активі «Ниви» - перемоги над «Кримтеплицею», «Львовом» і «Сталлю», нічиї з «Олександрією» і «Чорноморцем». Особливо вдалим для подолян став вересень - у п'яти турах було видобуто п'ять вікторій. І якби не три нічиїх на фініші, команда, яка показала третій результат на своєму полі, могла б розраховувати на більш високе місце.

«БУКОВИНА». Мало хто очікував, що укомплектований переважно маловідомими виконавцями чернівецький клуб під керівництвом 36-річного тренера Вадима Зайця після переходу з другої ліги до першої виступить настільки переконливо. Вгадали в «Буковині» з поверненням в рідний колектив досвідченого півзахисника Гунчака, що володіє потужним ударом. Саме він забив ряд вирішальних м'ячів, завдяки яким набиралися окуляри. Навскидку можна пригадати матч в Охтирці і гол Гунчака на 95-й хвилині (перемога - 3:2) або дуель з «Енергетиком» на своєму полі (Гунчак забив на 92-й, а на 97-й допоміг відзначитися Маковійчук, підсумок - вольова перемога з рахунком 2:1). Відзначилася «Буковина» і перебуванням на першому місці - після 6-го туру.

«ДИНАМО-2». Бадьоро почавши сезон, друга динамівська команда плавно опустилася в середину турнірної таблиці, де і провела більшу частину часу. Поряд з молодими і навіть юними виконавцями під початком Геннадія Литовченка виступали і достатньо досвідчені бійці - 26-річний Оберемко, який відновлювався після травми, 24-річний Допілка, 23-річний вихованець прикарпатського футболу Боришкевич, влітку перебрався до Києва з Івано-Франківська.

«ТИТАН». Підопічні Миколи Федоренка, практично не помінявши складу, який здобував путівку в першу лігу, стартували досить потужно і справедливо заслуговували заголовки на кшталт «Титан» міцніше «Сталі». Після п'яти турів армянци несподівано для всієї країни навіть опинилися на чолі турнірної таблиці, однак після цього ко-манда повільно, але впевнено стала опускатися вниз. Не рятували навіть голи нев'янучого снайпера Візенков, який і в 34 роки виглядав набагато сильніше більш молодих партнерів.

«АРСЕНАЛ». Кращим бомбардиром білоцерківців у першій частині першості виявився центральний захисник Малий (до слова, зовсім не маленького зросту), взятий в оренду у луганській «Зорі». А це говорить багато про що. З якихось причин влітку покинули колектив найрезультативніші футболісти (Деревльов і Коваль перебралися в Охтирку), ще один лідер - Піцур - просто перестав забивати. Поява ж новачків, на яких дуже розраховував Ігор Артимович (Бровкін, Гордієнко, Швець), до кінця себе не виправдало. У результаті вище місце, на яке піднімалося «Арсенал» у поточному сезоні, - дев'яте.

«Нафтовик-Укрнафта». В Охтирці зважилися на свого роду експеримент - після від'їзду до Севастополя досвідченого наставника Сергія Шевченка команду довірили починаючому фахівцеві Сергію Мізіну Знаменитий у недавньому минулому футболіст вже входив в тренерські штаби «Харкова» і «Львова», але головним тренером ще не працював. Перший млинець, як водиться, вийшов глевким - після семи турів «Нафтовик» опинився на 16-й позиції, але потім поступово почав покращувати турнірне становище. Можливо, навесні рух вгору продовжиться.

«ГЕЛІОС». Сезон для харків'ян почався не кращим чином - поразка у Вінниці від вчорашньої команди другої ліги, домашня нічия з «Динамо-2». Втім, продовження вийшло не краще - перемоги приходили нечасто, а у вересні-жовтні «сонячні» видали цикл з дев'яти поєдинків, лише один з яких завершився вікторією, зате шість - поразками. Єдине, що рятувало команду від глибокого занурення на дно, - ще більше непереконлива виступ пристойно відсталих аутсайдерів. Спочатку навіть відставка Сергія Кандаурова не принесла результату, але сім очок, набраних у чотирьох заключних матчах під керівництвом досвідченого Романа Покори, дозволили трішки відірватися від небезпечного 16-го місця (його володар після закінчення сезону візьме участь у перехідному турнірі з двома командами другої ліги) .

«ЕНЕРГЕТИК». Бурштинці за 20 турів по черзі очолювали три тренери, причому це явно не межа, оскільки Михайло Савка, який завершував першу частину першості, вже прийняв запрошення Романа Григорчука і поповнив штаб «Чорноморця». Вдалим відрізком для «Енергетика» став період роботи під керівництвом Романа Покори - з цим наставником прикарпатці зуміли піднятися з передостанній рядки на 15-у позицію, після чого сам тренер виїхав до Харкова, а його справу продовжив вже згаданий вище Савка. Під керівництвом останнього бурштинці здобули три перемоги поспіль - в Ахтирці і вдома над «Нивою» та «Динамо-2», завдяки яким і вибралися із зони вильоту. Щоправда, пішли вони недалеко.

«ДНІСТЕР». Дивно, але команда, в лавах якої по ходу сезону виступали добре відомі в Україні виконавці (Полтавець, Косирін, Білозор, Лавренція), майже всю осінню частину першості провела в нижній частині турнірної таблиці, поступово опускаючись все нижче і нижче. Після сьомого туру «Дністер» був 10-м, після 14-го - 12-м, після 16-го - 13-м, після 18-го - 14-м і, нарешті, пішов на перерву 15-м. Причому відрив від найближчого переслідувача - зовсім незначний. Після ударного відрізка на старті набагато знизив результативність Полтавець, але погані справи команди, безпосередньо зале-сящей від одного футболіста.

«ЗІРКА». Перше очко кіровоградці набрали тільки в п'ятому турі, а першу перемогу - над «Дністром» (3:1) - здобули лише в дев'ятому. А ще через два ігрових дня команда втратила свого головного тренера - Олександра Деріберіна, який передав кермо влади колективом давно не працював з клубами Анатолію Бузнику (він довгий час очолював різні юнацькі збірні України). З новим рульовим справи пішли веселіше - «Зірка» почала активніше поповнювати свій очковий багаж, а перед відходом на перерву і зовсім видала триматчеву переможну серію. І тепер може з оптимізмом дивитися на другу частину першості.

«ФЕНІКС-ІЛЛІЧІВЕЦЬ». У поточному сезоні відбулася лише одна неявка на матч, і її автором стали саме калінінців, хоча дістатися до Армянська, також розташованого в Криму, особливих труднощів не становило. Проблема полягала в іншому - в неважливому фінансуванні, а технічну поразку від «Титану» стало свого роду вододілом в житті клубу. У решти трьох турах і матчі 1 / 8 фіналу Кубка України в Запоріжжі кримчани все ж прийняли участь, але вже під керівництвом нового-старого тренера Івана Марущака. Разом з попереднім наставником Анатолієм Бєляєв пішли майже всі гравці «Фенікса», але команда, виправдовуючи свою назву, поповнила ряди вільними агентами. Правда, при цьому зазнала три поспіль розгромних поразок. А ще калінінців запам'яталися тим, що вдома взяли тільки одне (!) Очко, а на чужому полі - в 10 разів більше.

«ПРИКАРПАТТЯ». Гірше на виїзді ніхто в цій першості в першій лізі не виступав, адже підопічні Сергія Пташника не привезли додому ні залікового пункту. Зате команда відзначилася своєю безкомпромісністю, повністю відмовившись від нічиїх. По ходу сезону в Івано-Франківську відчайдушно намагалися відшукати джокерів, за рахунок яких команда могла б вибратися із зони вильоту (наприклад, Онисько і Бровченко стали кращими снайперами колективу), але вгадати вдалося далеко не з усіма надбаннями.

Андрій КУДИРКО, «Команда»


Переглядів: 2818 | Додав: Alex
Всього коментарів: 3
2 Angeliys  
жаль що Деревльов пішов, та ще Малий арендований, Зоря може в любий момент повернути!

3 jesterfaN  
Ти Деревльова лідером важаєш??? Я не думаю шо він був лідером cool

1 jesterfaN  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Ноябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Лінки

Follow arsenalbc on Twitter


Арсенал БЦ - Офіційний сайт

FANAT Fan News

Решта сайтів »


arsenalbc.of.ua