Суббота, 20.04.2024, 05:01

 
Меню сайту

Партнер сайту

Статистика
Анализ веб сайтов
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2017 » Сентябрь » 10 » Сергій Макаров: "Обухів стане постійним домом «Арсеналу»"
21:54
Сергій Макаров: "Обухів стане постійним домом «Арсеналу»"

Президент ПФЛ Сергій Макаров розповів про термінові заходи щодо переформатування календаря Групи А Другої ліги, оцінив першу третину сезону і розповів про своє бачення реформи професіонального футболу.

Поточний сезон один з найважливіших для професіонального футболу України. Оголошено курс на велику реформу чемпіонату України. Окреслено появу нового утворення Національної футбольної ліги, першої спроби введення в наш футбол "семі-про", напівпрофесійних турнірів.

А на час перехідного періоду ПФЛ змушена боротися за цілісність своїх турнірів і вдаватися до оперативних дій для заповнення календаря. Демарш кількох учасників вже на старті сезону поставив під загрозу турнір в північно-західній групі Другої ліги. Але вчора вона отримала новий календар і змогла продовжити турнір без того системного збою, який ледь не трапився через зняття двох клубів.

Як стартував сезон 2017/18 і яким буде український футбол із його завершенням? Як оцінити оновлену Другу лігу і стабілізовану Першу? Чого очікувати від поточної першості і які перспективи її розвитку? Про все це у великому інтерв'ю сайту Sport Arena розповів президент ПФЛ Сергій Макаров.

ЧАСТИНА 1. ПОТОЧНИЙ СЕЗОН

- Сергію Дмитровичу, як Ви можете оцінити сезон 2017/18 у Першій та Другій лігах?

- Сезон почався цікаво. У Першій лізі досі немає явного фаворита, на місце у трійці претендує майже половина учасників, а інша половина турбується про своє виживання. Сюрпризом на початку сезону став, звичайно ж, "Арсенал". Зараз на матчі з Канонірами всі налаштовуються по-особливому, але поки що нікому не вдається посунути їх з вершини. Як ніколи, багато несподіваних, непрогнозованих результатів, кожен може обіграти кожного. Безумовно, така інтрига подобається всім, такий чемпіонат хочеться дивитися.

У Другій лізі відмінно себе проявляють новачки. Майже всі дебютанти знаходяться в групі лідерів і претендують на підвищення у класі. Солідніше за інших виглядають чемпіон і фіналіст минулого аматорського чемпіонату України - "Агробізнес" і "Металіст 1925".

- У Першій лізі досить далеко від першого місця несподівано опинився срібний призер минулого сезону - "Десна". Про що це свідчить - внутрішні справи клубу або зростання рівня турніру?

- "Десна" знаходиться в групі лідерів, на відстані однієї перемоги від третього місця. Думаю, свою роль зіграли обидва чинники: і не зовсім впевнений старт чернігівців, і вирівнювання сил у Першій лізі. Але, незважаючи на такі результати, ми продовжуємо вважати "Десну" одним із фаворитів сезону.

- Друга ліга прийняла, в тому числі, такі нові клуби, як "Металіст 1925" і два "Дніпра". А з ними прибули і стадіони вищої категорії. Антураж їх матчів на стадіоні "Металіст" і "Дніпро-Арені" відповідає вищому рівню?

- Рівень організації таких матчів досить високий. Подивившись повністю трансляцію матчу 5 туру "Дніпро-1" - "Дніпро" на телеканалі XSport, можу сказати, що це була гра рівня якщо не Прем'єр-ліги, то, як мінімум, Першої. Незважаючи на підсумковий рахунок 0:0, обидві команди показали і високі швидкості, і грамотні колективні дії, і індивідуальну техніку, грали видовищно, створили багато гольових моментів. Крім іншого, на матчі встановлений рекорд сезону за відвідуваністю - 8451 глядач. Побільше б таких яскравих подій!
 
- Які клуби відзначите з погляду на прогрес в організації футбольної справи?

- Не дивлячись на несприятливі в цілому умови, багато наших клубів продовжують розвиватися. Наведу кілька прикладів. У Першій лізі повернулася на домашній реконструйований стадіон "Десна". МФК "Миколаїв" оголосив про створення цілого футбольного кластера, що об'єднує всю міську піраміду, від дитячих шкіл до першої команди. Сповнений амбітними планами "Інгулець". Власник і президент цього клубу, Олександр Поворознюк, відомий як людина, у якого слова не суперечать діям, заявив про намір побудувати в с. Петрове новий сучасний стадіон, здатний приймати матчі єврокубків. Знаючи Олександра Григоровича, вірю, що в найближчі 3-5 років "Інгулець" вирішить не тільки завдання виходу в ПЛ, а й спробує смак європейських турнірів. Нічого неможливого в цьому немає, доведено "Олександрією".

У Другій лізі також є позитивні приклади. Повним ходом триває реконструкція стадіону в Житомирі, де скучили за великим футболом. Тернопільський міський стадіон після реконструкції газону стане ще кращим. Продовжують прогресувати клуби "Енергія", "Прикарпаття", що відбивається на положенні команд у турнірній таблиці. Обзавівся власним стадіоном клуб "Реал Фарма". У Нікополі представили проект реконструкції стадіону "Металург" ім. Куценко за рахунок коштів обласного та міського бюджетів.

- Члени виконкому анонсували можливе введення преміальних за перемоги в матчах Кубка України. Їх уже введено? Яка ціна питання?

- В першу чергу хочу підтримати рішення про об'єднання прав проведення Кубка України "під одним дахом" - під егідою ФФУ. Радий, що пропозиція, з якою ми виступали кілька років, знайшла підтримку Федерації та її втілено в життя. Тепер, закінчивши етап "збору земель", ФФУ буде простіше розвивати Кубок як повноцінний, комерційно успішний турнір. Що стосується преміальних і їх точного розміру, припускаю, що про це можна буде говорити за підсумками сезону, коли підбиватимуться комерційні результати Кубка.

- Наскільки змінилися фінансові умови участі в чемпіонаті України?

- Внески за участь у змаганнях знову зменшилися. У сезоні 2017/18 внесок для клубів Першої ліги становить 141 400 грн, для клубів Другої ліги - 70 700. Це історичний мінімум, особливо з урахуванням валютного курсу.

ЧАСТИНА 2. ДОСЯГНЕННЯ ТА ПРОБЛЕМИ

- Кількісний склад сезону 2017/18 вийшов більшим за показник попереднього чемпіонату - 18 команд у Першій лізі і більше 20-ти у Другій. Як він формувався? Говоримо не тільки про тих, хто вже став старожилом чемпіонату, але і про новачків. Чий перехід у професіональний футбол був найбільш проблемним?

- Як завжди, за результатами минулих чемпіонатів і відповідно до процедури атестації. Не обійшлося без форс-мажорних чинників. Як ви знаєте, через "подвійне" пониження у класі "Дніпра", Перша ліга недорахувалася одного учасника. В результаті склад ліги поповнив невдаха плей-офф - "Балкани". У Другій лізі з урахуванням великої кількості новачків повернуто розподіл на групи за територіальним принципом.

- Не вдалося реалізувати очікуваний механізм обміну клубами між ПФЛ і ААФУ. Чому за задекларованого в Регламенті обміну "Металург" і "Суднобудівник" залишилися, а вийшли наверх деякі клуби, які не потрапили навіть до вісімки кращих в аматорському чемпіонаті?

- Знову-таки, через форс-мажор. Протягом сезону зі змагань знявся херсонський "Кристал", після закінчення сезону стало відомо про "перехід" "Іллічівця-2" в молодіжні змагання УПЛ. У результаті склалася ситуація, яка не передбачена Регламентом. Рішення приймала Конференція ПФЛ. Враховуючи те, що "Суднобудівник" і "Металург" отримали атестати, рішенням більшості клубів їм дозволили залишитися в Другій лізі.

Клуби, які не посіли відповідні місця в аматорських змаганнях, але отримали атестат ФФУ, також розглядалися окремо. Щодо всіх було прийнято позитивне рішення про прийняття їх до ПФЛ. Таке ж окреме рішення і голосування було у справі "Дніпра-1".

- Влітку Другу лігу розділили на дві частини. Чи виправдали себе такі заходи в матеріальному, спортивному розрізі?

- Однією з переваг поділу на групи став саме економічний фактор - зниження витрат клубів за рахунок більш коротких переїздів і можливості виїзду в день матчу. Як показала практика, навіть такі вигоди не змогли зупинити негативні процеси в деяких клубах.

Стосовно спортивної площини, розподіл на дві групи не призвів до надмірного дроблення і зниження глядацької зацікавленості. Допомогла також поява у Другій лізі потужних брендів - тернопільської "Ниви", "Полісся", "Таврії", "Дніпра", "Металіста 1925".

- Усі клуби-учасники нового чемпіонату проходили атестацію в комітеті з атестації ФФУ. Як тоді сталося, що "Черкаський Дніпро-Академія-2" взагалі не вийшов на старт, ФК "Тернопіль" оголосив про зняття з Другої ліги, а "Арсенал-Київщина" був на волосині від цього і залишився лише зі зміною місця проведення домашніх матчів?

- Всі щасливі сім'ї схожі одна на одну, кожна нещаслива сім'я нещаслива по-своєму. "Черкаський Дніпро" так і не знайшов розуміння і підтримки своїх планів розвитку у місцевої влади. "Тернопіль" не зміг залучити додаткові інвестиції, а підтримки міського бюджету виявилося недостатньо. "Арсенал-Київщина" втратив інвестора на початку сезону. Такі речі важко спрогнозувати навіть Комітету з атестації.

- СК "Дніпро-1" делегати Конференції ПФЛ прийняли за "прецедентом "Вереса"". Чи не довелося про це шкодувати? Як проходить співпраця з цим клубом - абсолютним дебютантом українського футболу?

- Спочатку побоювання були, адже ми не знали про клуб практично нічого до самої Конференції. Зараз ми оцінюємо ситуацію набагато оптимістичніше. Як і обіцяв керівник клубу Юрій Береза, нині за "Дніпро-1" червоніти не доводиться. Клуб розвивається, будується, вчиться. Сподіваємося, що у "Дніпра-1" попереду велике майбутнє, як і у "Вереса".

- Про ситуацію навколо форми "Черкаського Дніпра". Як, з точки зору регламенту, оцінити те, що команда починала сезон у формі з чужим гербом, потім змінила її, а тепер задіяла вже третій комплект від нового виробника? Чи є якісь норми, що обмежують таке, вибачте, "екіпірувальне хамелеонство"?

- Герб іншого клубу на формі - це порушення Регламенту. Кількість комплектів форми за сезон Регламентом не обмежена. Казус з чужим гербом "Черкаський Дніпро" виправив. Відносини з виробниками форми - внутрішня справа кожного клубу.

- Доводилося чути, що в Першій лізі за прикладом УПЛ ввели передматчеві наради. Чому тоді трапляються такі казуси, як в матчі "Авангард" - "Інгулець"? До речі, ексцес з формою трапився і у Друголіговому матчі "Мир" - "Суднобудівник", і кубковому за участю "Ниви-Т" і "Прикарпаття"...

- Захист від таких випадків закладено в Регламенті. Додаткову страховку повинні забезпечувати передматчеві наради. Проте в цьому сезоні відбулося вже кілька подібних казусів. На жаль, людський фактор виявився сильнішим за прописані правила. Докладемо зусиль, щоб подібне більше не повторювалося.

- Проясніть, будь ласка, ситуацію з вінницьким стадіоном. Президент ФК "Нива-В" Василь Вовк весь серпень говорив, що ПФЛ дала йому термін до 1 вересня, щоб перейти з СК "Нива" з синтетичним покриттям на поле кращої якості. Однак останній (вже осінній) домашній матч "Нива-В" провела на все тому ж штучному газоні СК "Нива" ...

- Клуб надав нам документи про виконані ремонтно-відновлювальні роботи. До того ж, стадіони Вінниці проінспектував особисто голова Комітету ФФУ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Геннадій Прокопович. Вердикт - СК "Нива" придатний до проведення матчів Другої ліги.

- "Полісся" не змогло виїхати до Чернівців і попросило про перенесення матчу у зв'язку з тимчасовою (!) відсутністю коштів. Як це? Що трапилося і чи все гаразд з клубним господарством станом на сьогодні?

- Житомирський клуб попросив нас про перенесення одного матчу у зв'язку з необхідністю привести свою діяльність у відповідність до правил витрачання коштів міського бюджету. Як і обіцяло керівництво клубу, після цієї тимчасової затримки ситуація нормалізувалася. "Полісся" продовжує участь у змаганнях. Клуб планує закінчити реконструкцію домашнього стадіону в листопаді, щоб уже у весняній частині сезону приймати суперників у Житомирі.

- Багато клубів не тільки в УПЛ, але і в ПФЛ грають не в своїх містах. "Нива Т" - у Вишнівці. "Полісся" - в Коростені, київський "Арсенал" - в Щасливому, Білоцерківський "Арсенал" - в Обухові, "Суднобудівник" - раніше в Одесі, тепер - у Первомайську. "Черкаський Дніпро" ніби як хотів грати в Білозір'ї. Спасибі "Десні", що все ж встигла з реконструкцією і повернулася до свого міста. Як з цим бути? Ми розуміємо клуби із зони АТО, але у інших яке виправдання? Чому відбувається порушення регламентних норм?

- У більшості випадків причиною є реконструкція стадіонів у містах, де дислокуються ці клуби. Природно, в такому випадку ми йдемо клубам назустріч і дозволяємо тимчасово проводити матчі на резервних стадіонах, що дозволено Регламентом.

"Десна" вже повернулася до рідного міста. На черзі - "Полісся" і "Нива Т". "Суднобудівник" чекає вирішення ситуації зі стадіоном у миколаївському Парку Перемоги. Після закінчення бюрократичних процесів, орієнтовно вже цієї осені, клуб отримає стадіон, на якому зможе проводити матчі в рідному місті, не перетинаючись при цьому з МФК "Миколаїв".

"Арсенал-Київ" розглядає варіанти зі стадіонами в межах міста. Особливо актуальним це стане в нагоді, якщо клуб втримається на чолі турнірної таблиці Першої ліги. Для "Арсеналу-Київщина" переїзд до Обухова - вимушений захід. Вдячні міському голові Обухова за допомогу в порятунку клубу. Цілком можливо, що з часом Обухів стане постійним домом для "обласного" "Арсеналу".

- Деякі клуби (і навіть не "двієчки") проводять свої матчі на заміських базах - "Металург", "Арсенал". Це з економічних або якихось іще причин?

- Якщо стадіон внесено до відповідного реєстру ФФУ, матчі на ньому проводити можна. Причини ігор на таких стадіонах у кожного клубу свої.

- Уболівальники скаржаться на матчі в будні в денний час. Який їх відсоток від загального числа і чи можуть клуби і ПФЛ якось залагодити це питання - скажімо, пізнішим часом початку в будні?

- Відсоток таких матчів дуже малий. У цьому сезоні у Першій лізі по буднях проводиться всього 4 тури з 34, у Другій лізі - 3 з 33. І це при тому, що ми змушені закінчити чемпіонат Першої ліги в середині травня, одночасно з ПЛ, щоб провести етап плей-офф. Більшість ігор в уже проведених "будніх" турах починалося у вечірній час. Сподіваємося, що заподіяли глядачам і футболістам мінімум незручностей.

ЧАСТИНА 3. ПЕРСПЕКТИВИ

- Складна ситуація, в якій опинилася Група А, вимагає втручання. Розкажіть, які варіанти вирішення проблем з календарем пропонуються клубам? Якими можуть бути друге і третє коло? Зміни стосуються тільки західної групи або всієї Другої ліги в цілому?

- Через ситуацію, що склалася в групі А ми пішли на зміни в календарі. Друга ліга грає чемпіонат з 3-х кіл, останній тур першого кола буде зіграно 9 вересня. Тому ми скористалися можливістю переформатувати календар 2-3 кіл і провести жеребкування, виходячи з 10 учасників, а не 12. Це дозволить зменшити кількість турів на 4, відновити ритмічність календаря і уникнути матчів в будні дні і пізньої осені. При цьому спортивний принцип не порушуватиметься, кожна команда зіграє з кожною по 3 матчі, як і було передбачено спочатку.

Клуби Групи А підтримали нашу пропозицію. Дай Бог, щоб ситуація в цій групі стабілізувалася.

- На якій стадії перебуває реформування професіонального футболу України? Зміни відбудуться вже після закінчення поточного сезону або реформу продумуватимуть і впроваджуватимуть поступово, пізніше?

- Процес реформування розпочато. Працюють групи експертів, до обговорення залучаються клуби і ліги. У планах ФФУ - закінчити розробку реформи до зими і запровадити зміни з нового сезону.

- Яким буде майбутнє ПФЛ і ААФУ із запланованою появою НФЛ?

- У поточній редакції реформи ПФЛ і ААФУ втратять право на проведення чемпіонатів України.

- Чи схвалюєте ви реформу в тому вигляді, в якому її зараз збираються впроваджувати?

- Я за будь-яку реформу, крім голодування. Я вітаю бажання ФФУ інвентаризувати систему змагань, краще пристосувати її до реалій. Але реформа повинна приносити прогрес, виводити на якісно новий рівень, мати переваги над поточною ситуацією. Не забувайте, що на кону - існування ПФЛ з більш ніж 20-річною історією і аматорського чемпіонату України, який також має давні традиції і продовжує існувати і розвиватися.

Як мені здається, у цій редакції реформа не зовсім правильно визначає причини такого становища речей і тому не може призвести до докорінного поліпшення. Найближчим часом ми спільно з клубами виробимо свій погляд на реформу, свою позицію і винесемо її на загальне обговорення.

- Коли починається атестаційний процес? Чи є вже перші заявки? Що кажуть - хто з клубів може дебютувати на всеукраїнському професіональному рівні в сезоні 2018/19?

- Процедура атестації традиційно стартує 11 листопада. Зараз говорити про прийдешнє ліцензування зарано, тим паче свої корективи може внести реформа.

- Чи є надія, що ті регламентні норми обміну між лігами, які є зараз, вдасться реалізувати після закінчення сезону?

- Ми прагнемо цього. Але потрібно пам'ятати про дві речі: ніхто не застрахований від форс-мажорів і ніхто сьогодні не може сказати, як на обмін між лігами вплине реформа. Уявляєте, як зміниться вся система, якщо, наприклад, буде прийнято рішення про розширення Прем'єр ліги до 16 команд вже з наступного сезону?

- Чи є контакт з УПЛ з приводу плей-офф, парашутних оплат та інших питань? Або в зв'язку з реформою зараз це заморозилося?

- Контакт у нас постійний. У питанні плей-офф, як бачите, домоглися прогресу. З інших питань також спілкуємося. Реформа накладає свій відбиток, з'являються нові нюанси і теми для спілкування.

- Як клуби реагують на реформи? Чи є відчуття того, що це перехідний, останній сезон перед змінами, або ПФЛ контролює ситуацію і працює в плановому режимі?

- Клуби реагують по-різному. Друга ліга практично одностайно не бачить сенсу у злитті з аматорськими командами. Клуби бояться падіння рівня змагань і, як наслідок, зниження інтересу з боку глядачів, інвесторів, місцевої влади.

У Першій лізі думки розділилися. Частина клубів за реформу - їх приваблює близькість до ПЛ, можливість брати участь у розподілі платежів солідарності УЄФА, можливі доходи від централізованого маркетингу. Частина клубів - хочуть доопрацювання деталей, їх турбує необхідність обов'язково мати команду U-19, падіння значимості їхніх голосів на тлі клубів ПЛ, можливе збільшення атестаційних вимог.

Адміністрація ПФЛ продовжує повноцінно працювати. Панічних і пригнічених настроїв немає. Що б не трапилося, цей сезон ми доведемо до кінця.

- Поступово зростає число учасників чемпіонату України (крок другий - якість). У Другій лізі одразу 9 матчів подолали рубіж в 3 тисячі глядачів. Є рекорд за останніх п'ять років - понад 8 тисяч на дніпровському дербі. Проводяться інтернет- і телетрансляції. Виходить, є світло в кінці тунелю?

- Інтерес глядачів до наших змагань стабільно зростає. З цього сезону на телеканалі XSport транслюється два матчі кожного туру Першої ліги і центральні матчі Другої ліги. Звичним явищем стала підсумкова аналітична телевізійна програма "Україна футбольна". Все більше клубів розуміють важливість розвитку не тільки спортивної, а й маркетингової, інформаційної, комерційної складової. Слідом за ПФЛ клуби змінюють своє "обличчя", впроваджують нові бренди, шукають свої фірмові кольори та інші атрибути, що відрізняють їх від конкурентів, покращують якість інтернет-трансляцій. Вірю, що професіональний футбол буде жити і розвиватися.

Прес-служба ПФЛ за матеріалами Sport Arena

Переглядів: 806 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Сентябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Лінки

Follow arsenalbc on Twitter


Арсенал БЦ - Офіційний сайт

FANAT Fan News

Решта сайтів »


arsenalbc.of.ua