Пятница, 26.04.2024, 22:17

 
Меню сайту

Партнер сайту

Статистика
Анализ веб сайтов
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2011 » Март » 20 » Перша ліга. Наскільки досконалий календар?
17:25
Перша ліга. Наскільки досконалий календар?
Опитавши тренерів команд першої ліги, ми дізналися, наскільки влаштовує їх нинішній календар.
У нинішнє міжсезоння, спілкуючись з тренерами команд різних ліг, кореспондентам «ФО» не раз доводилося чути думку про деякі незручності нинішнього календаря. І ось напередодні старту весняної частини першості ми попросили наставників команд першої ліги відповісти на питання: «Як ви ставитеся до того, що в України вже не перший рік перерва між чемпіонатами в першій лізі значно коротше, ніж у представників елітного дивізіону. Від цього в мінусі перебувають всі клуби ліги або тільки ті, що за підсумками сезону підвищаться у класі «ФО»запропонувало наставникам оцінити варіант проведення весняної частини першості з п'ятиденним ігровим циклом, у зв'язку з чим закінчення першості можна було б перенести на 10-12 днів і за термінами максимально поєднати з Прем'єр-лігою. Враховуючи, що до переходу на літній час команди проводять всього по 2 гри, подальші поєдинки цілком реально починати не раніше 17 години (тобто після закінчення робочого часу, щоб вболівальники не відчували дискомфорту).

Володимир ШАРАН, гол. тренер «Олександрії»: «Наша команда ставить перед собою завдання підвищитися в класі, тому для нас 10-15 днів відпочинку зайвими не будуть. Вважаю, що п'ятиденний ігровий цикл в цій ситуації був би непоганим варіантом. Думаю, грати потрібно частіше, і якщо б у нас не було тривалих переїздів, я ратував би навіть за чотириденний цикл».

Едуард ПАВЛОВ, в. о. гол. тренера ФК «Львів»: «Перш за все, у нас виходить дуже велика перерва взимку. Раніше, за Союзу, коли грали за системою «весна-осінь», ми встигали і нормально відпочити, і набрати форму. Зараз, на жаль, з нашими погодними умовами скоротити зимову перерву нереально.
Якщо світловий день нам дозволяє починати ігри у вечірній час для того, щоб уболівальники могли прийти на стадіон, це потрібно робити. П'ятиденний ігровий цикл - це непогане рішення. Але тут також потрібно враховувати, що у кожного тренера свій підхід до тренувального процесу».

Ігор ГАМУЛА, гол. тренер «Закарпаття»: «Від невеликої паузи між чемпіонатами страждають, перш за все, ті, хто підвищиться в класі. Ми закінчуємо чемпіонат на 3 тижні пізніше, ніж команди Прем'єр-ліги, і якщо нам вдасться вирішити завдання виходу в елітний дивізіон, то в той час, як ми підемо на відпочинок, команди, які відіграли нинішній чемпіонат у Прем'єр-лізі, вже почнуть підготовку до наступного сезону.
Можливо, календар з п'ятиденним ігровим циклом тут більш прийнятний. Але в керівництві ліги знаходяться досвідчені люди, напевно, вони знають, що роблять. Нам багато чого хотілося б, але не все від нас залежить і не завжди, на жаль, нашою думкою цікавляться».

Роман ГРИГОРЧУК, гол. тренер «Чорноморця»: «Я думаю, що в цілому чемпіонат першої та Прем'єр-ліг повинен бути вирівняний. В якому плані? Якщо є «вікна» для збірної в календарі Прем'єр-ліги, вони повинні бути і в календарі першої ліги. Чемпіонати повинні починатися і закінчуватися в один і той же час. Зрозуміло, що виникне багато протиріч, але до цього потрібно йти.
Що стосується циклічності ігор, вважаю, що коли гравець проводить дві гри на тиждень, це нормальний робочий режим, так що при організації п'ятиденного ігрового циклу я ніяких проблем не бачу».

Анатолій ВОЛОБУЄВ, гол. тренер «Сталі»: «Безумовно, страждають ті, хто підвищується у класі. На відпочинок часу майже не залишається. У принципі, п'ятиденний цикл непоганий. Але знову ж таки він не всім підходить. Коли нам доводиться їхати в Західну Україну, на дорогу йде досить багато часу. Ті ж проблеми випробовують клуби, які з заходу їдуть до нас. Хоча іноді незрозуміло, чим керується ПФЛ, складаючи календар. Наприклад, ми граємо 26 березня дому, а вже 30 у Львові, потім 3 квітня знову гра вдома, в той час як більшість ігор цього туру проходять 4 числа. Напевно, нам можна було б дати зайвий день відпочинку, враховуючи, що перед цим у нас буде дальній переїзд. А так виходить, що в період з 26 березня по 3 квітня нам колись навіть провести нормальну тренування. Графік такий: 26 - гра, 27 - відпочинок, 28 і 29 - переїзд, 30 - гра, 31 - переїзд, 1 - відпочинок, а другого квітня перед грою вже не можна навантажувати гравців, тому можна провести лише легке тренування. Хоча далі в нас є паузи між іграми по 6-7 днів. Можливо, п'ятиденний цикл прийнятний для команд, які географічно розташовані у центральній частині України, і на переїзд у них йде менше часу. Але ПФЛ теж не може підлаштовуватися під кожну команду окремо».

Олександр СЕВІДОВ, гол. тренер «Кримтеплиці»: «Особливого дискомфорту особисто ми не відчуваємо, а от ті, хто вийде у Прем'єр-лігу, безумовно, постраждають. У нас незрозуміло, коли потрібно готуватися до наступного чемпіонату: влітку або на півроку раніше, взимку. З одного боку, можна взимку залучити гравців під Прем'єр-лігу, награвати склад. Але де гарантія, що завдання вдасться виконати? Якщо ж посилюватися після закінчення чемпіонату, то часу не залишиться на налагодження ігрових зв'язків. За що ми обстоюємо, так це за стабільний календар, щоб були відомі точні дати ігор і щоб матчі не переносилися. Наприклад, ми 22 тур пропускаємо, будемо грати в резервний день. У зв'язку з цим виходить, що перші три гри граємо з інтервалами в 10 днів. Що стосується 5-6-денного ігрового циклу, він має право на існування, але я б на цьому особливо не загострював увагу. Для мене як тренера важлива, насамперед, стабільність календаря».

Олег ФЕДОРЧУК, гол. тренер «Ниви»: «Можливо, моя відповідь буде для багатьох несподіваним, але команди, які підвищаться в класі, будуть мати перевагу перед клубами Прем'єр-ліги. Перерва невелика, і гравці не встигають втратити форму, вони будуть як і раніше «на ходу». Тут є і мінус, і плюс, все залежить від того, яку схему підготовки вибере тренер. Що стосується інших команд, вважаю, особливої ​​різниці немає, скільки відпочивати - місяць чи два. Єдине, що хотілося б, - грати більше матчів. Наприклад, у минулому сезоні ПФЛ провела Кубок ліги. У цьому сезоні його вже немає, а мені хотілося б, щоб таких турнірів було декілька. У них кожен грає в залежності від поставлених завдань. Хто «основою», хто другим складом, хто награє молодь, футболістів, що відновлюються після травм, - загалом, кожен переслідує свої цілі. Ми в минулому сезоні завдяки Кубку ліги зберегли тонус, ігровий настрій, і це зіграло не останню роль у нашому виході до першої ліги. Тепер цього немає. Наші функціонери попіарилися і замовкли. Подивіться, як у Німеччині в зимову перерву всі грають у різних турнірах. Невже у нас так не можна? Вся справа в тому, що наші функціонери працюють по-старому, як у Радянському Союзі. І діють за принципом «ініціатива карається». Ми через це тільки страждаємо.
Що стосується циклу, можу сказати, що до будь-циклу можна пристосуватися. Наприклад, ми зараз проводимо підготовку до сезону, орієнтуючись на календар. Зміниться цикл - поміняється програма підготовки».

Вадим ЗАЄЦЬ, гол. тренер «Буковини»: «Згоден і з тим, що відпустка у команд маленька, і ігровий цикл потрібно міняти. Думаю, що можна і раніше починати грати. А з полями потрібно щось робити. Якщо в команду вкладаються мільйони, то на поля теж можна викластися. Подивіться, зіграні 2 тури в Прем'єр-лізі, поля досить пристойного рівня майже скрізь, незважаючи на те, що на вулиці ще мороз і лежить сніг. А те, що відбулося в Луганську, для мене немислимо. Як, взагалі, таке може бути: на полі два десятки мільйонерів, а газону як немає такої? Виплачувати гравцям нечувані зарплати і не вкладати частину коштів у поле? Також я за те, щоб команди грали більше матчів».

Андрій ГУСІН, гол. тренер «Динамо-2»: «Для тих, хто підвищиться в класі, часу для підготовки до наступного чемпіонату, безумовно, буде мало. Що стосується циклічності ігор, то непоганий як п'ятиденний, так і тижневий. Але я віддаю перевагу другому. При ньому можна краще підготуватися до ігор, більше часу залишається на відновлення, відпочинок. Хоч і при п'ятиденному можна грати - це не «три на четвертий».

Микола ФЕДОРЕНКО, гол. тренер «Титану»: «Літня перерву в чемпіонаті дуже маленька. Зробити нічого не встигаєш. Адже потрібно провести селекційну роботу, відновити хлопців, провести підготовчі збори. Думаю, за відведений на це час мало хто це встигає зробити. Що стосується циклічності, тижневий - найоптимальніший. Але якщо розглядати п'ятиденний цикл, який дозволить збільшити паузу між чемпіонатами, то я його підтримую. При ньому теж можна нормально готуватися, це все ж не той варіант, при якому потрібно грати по дві гри на тиждень».

Ігор АРТИМОВИЧ, гол. тренер «Арсеналу»: «Я вважаю, що потрібно грати частіше. Можливо, багато клубів перерва між чемпіонатами, що є, цілком влаштовує, але потрібно думати і про ті дві команди, які вийдуть у Прем'єр-лігу. Таке враження, що ПФЛ заздалегідь ставить їх у прогіршене становище. Дебютантам, навпаки, треба всіляко допомагати, щоб вони швидше адаптувалися, а тут виходить зворотна ситуація ».

Сергій МІЗІН, гол. тренер «Нафтовика-Укрнафти»: «Страждають ті команди, які підвищаться у класі. Часу для підготовки у них дуже мало. Але мені хотілося, щоб у всіх клубів незалежно від того, де вони грають, - у Прем'єр-, першій або другій лігах, була нормальна перерва влітку, яка дозволила б відпочити, відновитися і провести підготовку до сезону. Можливо, непоганим варіантом у цій ситуації було б запропонований вами п'ятиденний ігровий цикл. Це нормальний період, протягом якого хлопці встигають і відпочити, і підготуватися до сезону».

Роман ПОКОРА, гол. тренер «Геліоса»: «Можу сказати лише про те, що і Платіні вже задумався над проведенням чемпіонатів за схемою «весна-осінь». Мені ось ще що незрозуміло. Ми стартуємо 19 березня, а 2 числа вже закрилося трансферне вікно, коли до початку чемпіонату було майже 20 днів. Таке, напевно, може бути тільки в Україну. Розумію, рівняємося на Європу, але потрібно думати і про нас. Здається, минулого року РПЛ продовжила для своїх команд заявочну кампанію. Чому нам так було не вчинити? А як у такій ситуації будуть діяти клуби 2 ліги, я взагалі не уявляю. Це справжній абсурд. Ви подивіться, ми з кожним роком втрачаємо професійні команди. Якщо раніше в чемпіонаті брали участь по 70-80 команд, то в останні роки не завжди набереться і 60. Не завжди це фінансів через нестачу. Ось зараз близько 10 клубів готові заявитися в 2 лігу - в серпні подивимося, скільки їх буде насправді. Другу лігу ми майже втратили. У Польщі в другій лізі грає сотня команд. У нас 20.
Що стосується циклів, яким він буде - п'ятиденним або семи-вирішує ПФЛ, але я скажу, що це не найголовніша проблема. Грати можна при будь-якому циклі і тренувальний процес будувати також. Потрібно займатися іншими питаннями, про які я сказав вище».

Сергій ПТАШНИК, гол. тренер «Енергетика»: «Звичайно, недоробки в календарі є. Страждають від цього всі: і лідери, і аутсайдери. Ми за 20 років не навчилися його складати, скільки ще часу потрібно? Думаю, що кількість ігор також повинно бути великим. За рахунок чого це можна зробити? Подивимося на Європу, де крім чемпіонату і Кубка, в більшості країн розігруються ще 1-2 турніри, в яких беруть участь також і представники нижчих дивізіонів. Ми ж, враховуючи, що більшість клубів першої ліги в Кубку країни проводять по 1-2 матчі, зациклені на чемпіонаті. Думаю, перерву між іграми можна зробити менше, якщо за рахунок цього вдасться збільшити паузу між чемпіонатами».

Андрій ПАРХОМЕНКО, гол. тренер «Дністра»: «Страждають, безумовно, ті, хто підвищиться в класі. Решта команд не постраждають. Думаю, варіант з п'ятиденним циклом був би ідеальним. А у нас у весняній частині першості календар складений так, що поряд з триденними є і восьмиденні паузи між матчами».

Ігор БУЗНИК, гол. тренер «Зірки»: «Команди першої ліги, які підвищаться в класі, безумовно, постраждають, вони увійдуть як би з сезону в сезон. Якщо навіть форму не розгублені, то ось тривалість чемпіонату позначиться на фізичному стані гравців.
А при складанні календаря потрібно багато чого враховувати, а не тільки світловий день. Пам'ятаю, ще при Союзі, коли нас вчили складати календар, ми враховували дуже багато критеріїв, навіть релігійні свята. Тому для того, щоб щось міняти, до цього потрібно дуже скрупульозно підходити. І тут є дуже багато чинників і нюансів».

Петро КУШЛИК, гол. тренер «Прикарпаття»: «Вважаю, що різниця між паузою в чемпіонатах Прем'єр-і першій лізі має бути максимум тиждень. Три тижні, як цього року, - це дуже багато. Вважаю, перерва повинна бути не менше двох місяців. Якщо це доведеться зробити шляхом скорочення пауз між іграми, буду лише «за». Взагалі, я вважаю: можна грати і 2 рази на тиждень, але для цього потрібно скоротити відстані для переїздів. Можна зробити, як у Польщі: розбити лігу на 2-3 підгрупи, і тоді можна грати і по 2 рази на тиждень».

Дмитро Трубецький, «Футбольний огляд»
UA-Футбол


Переглядів: 3235 | Додав: Alex
Всього коментарів: 5
4 ura20602  
НУ если Арсенал и дальше будет играть в Обухове то какая разница во сколько начинать!! angry

5 IrBiS  
це точно ...

2 Angeliys  
2 матча на тиждень, середа і субота або неділя, матчі не раніше 17.00

3 MaxOn  
Если бы не раньше 17.00 это точно!! А то в будний день с работы фиг слиняешь))

1 GRIGSON  
лучше играть по выходным-можно сходить на стадион

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Март 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Лінки

Follow arsenalbc on Twitter


Арсенал БЦ - Офіційний сайт

FANAT Fan News

Решта сайтів »


arsenalbc.of.ua